Skinfluencer Caroline Hirons schrijft een no nonsense beautygids

Wie is Caroline Hirons?

Caroline Hirons is een van de bekendste (en luidste) stemmen onder de Britse skincare influencers. Ik ben geen blinde volger van influencers (verre van, zelfs), maar Caroline Hirons heeft een paar eigenschappen die ik zeer waardeer. Ze is no nonsense, geëngageerd, laat zich voor niemands kar spannen én ze heeft heel wat kilometers op de teller in de beauty industrie. Haar carrière begon als verkoopster aan de beautycounter van het Londense Harvey Nichols. Na de uren volgde ze een opleiding als schoonheidsspecialiste. Met haar diploma op zak ging ze voor verschillende merken werken. Toen ze freelancer werd, begon ze een blog over huidverzorging. Tien jaar geleden viel dat behoorlijk op, toen beautyblogs voornamelijk over make-up schreven.

Een decennium later is ze de referentie voor miljoenen vrouwen, ver buiten de UK. Ze kent haar stuff, zelfs al is ze geen dermatoloog (wat haar criticasters haar verwijten). Daarbij neemt ze geen blad voor de mond en deinst ze er niet voor terug om beautymerken aan te spreken op halve waarheden, nonsens en angstzaaierij. De ‘clean beauty’ beweging krijgt er regelmatig van langs in haar Instagram Lives. Dat doet ze in haar onnavolgbare, tikje volkse stijl die niet iedereen kan smaken. Caroline Hirons is geen barbiepop, maar als 40plusser het levende bewijs van het verschil dat goede huidverzorging kan maken. En dat maakt haar zoveel geloofwaardiger.

In het boek beveelt Caroline Hirons specifieke producten aan, van haar favoriete merken, maar ook van labels waar ze al eens mee in de clinch heeft gelegen. Als het product goed is, zegt ze het ook.

Waarover gaat het boek?

Ze begint met een beknopte intro waarin ze uitlegt hoe de huid werkt. Dat maakt al meteen veel duidelijk van wat huidverzorging kan doen en niet. In het eerste hoofdstuk legt ze uit hoe je een aangepaste huidverzorgingsroutine kan opbouwen. En maakt ze komaf met enkele alomtegenwoordige mythes die je ongetwijfeld al hebt gehoord 🙂

In hoofdstuk twee legt ze het verschil uit tussen huidtypes en -behoeftes en hoe je die best verzorgt. Ook de verschillende levensfasen krijgen aandacht, waar in een volgend hoofdstuk per leeftijd wordt aangegeven welke producten een verschil kunnen maken. Mét producttips, waar regelmatig dezelfde merken opduiken. Zo is Caroline Hirons duidelijk een fan van Kate Somerville (in België te verkrijgen via cultbeauty.co.uk), Laroche-Posay (apotheek) of Paula’s Choice. Maar ze is ook niet te beroerd om producten aan te bevelen van merken waar ze al mee in aanvaring is gekomen (vb Glossier). En dat maakt haar geloofwaardig. In het laatste hoofdstuk trekt ze nog eens van leer tegen de gebakken lucht en andere marketing technieken in de beauty industrie. Want dat doet afbreuk aan de geloofwaardigheid van een industrie die ze duidelijk een warm hart toedraagt. Maar dat kan dus evenzeer met nuchterheid en kennis van zaken.

Caroline Hirons verpakt haar inzichten als humoristische oneliners die je niet vergeet

Kopen of niet?

Heb ik iets bijgeleerd? Niet echt. Maar met 20+ jaar beautyjournalistiek en enkele dermatocosmetica opleidingen op mijn cv ben ik niet de doorsnee beautyfan. Toch heb ik het boek zeer graag gelezen, want het leest als een trein en Caroline Hirons legt de principes van huidverzorging zeer helder uit. En doet dat beter dan de gemiddelde dermatoloog. Wie oprecht geïnteresseerd is in huidverzorging en het kaf van het koren wil scheiden zal zeer zeker iets hebben aan deze ‘ultimate no-nonsense guide’.

Info

‘Skincare. The ultimate no-nonsense guide’ door Caroline Hirons, uitgegeven door Harper Collins UK. Je kunt het boek bestellen via Standaard Boekhandel (23,95 euro). Het is niet vertaald en heeft een hardcover. Bestaat ook als e-book (13,99 euro, via Kobo.com).

Lees ook

De kunst van de eenvoud

Moodfood, over het effect van voeding op je gemoed en omgekeerd

Make Up. My Story, een boek over innerlijke en uiterlijke schoonheid

Balans, over hoe je meer evenwicht in je leven krijgt

Marie Kondo, de Japanse opruimgoeroe

Skin, een boek over huidverzorging

Parfumwijzer, mijn parfumgids

Boost, voor meer gezondheid, schoonheid en energie

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht