Dit zijn de allerleukste beauty adressen in Parijs

Parijs is de hoofdstad van parfum. Elke keer ik er kom (paar keer per jaar) is er wel een nieuw adres of merk te ontdekken. Dit is dus geen volledig overzicht, want ik wil altijd een excuus hebben om snel terug te gaan.

BDK

Wat? Meer Parisien dan BDK zal je ze niet snel vinden. Het is het merk van David Benedek, wiens (groot)ouders een bekende parfumerie in Parijs openden. Hij groeide op tussen de mooie parfums en besloot na een business- en modeopleiding in 2016 zijn eigen merk te lanceren. Benedek is het zakelijk en creatief brein achter het merk, waarmee hij met getalenteerde parfumeurs samenwerkt. Inspiratiebronnen zijn Parijs en in het bijzonder de elegante Parisiennes voor de collection Parisienne. Ook vakantieherinneringen aan Zuid-Frankrijk (Collection Azur) en mooie natuurlijke kwaliteitsingrediënten (Collection Matières). Toen hij Gris Charnel lanceerde, werd dat een wereldwijd succes onder parfumliefhebbers en lanceerde BDK als een van de populairste nichmerken. Onlangs opende hij zijn eerste boetiek in Parijs.

Must Smell? Gris Charnel is de bestseller van het merk. Maar Pas Ce Soir is ook een persoonlijke favoriet.

Waar? 312, Rue Saint-Honoré, 75001 Paris. bdkparfums.com

Dover Street Parfums Market

Wat? Rei Kawakubo is een Japanse modeontwerpster die het merk Comme des Garçons lanceerde. Daarnaast opende ze jaren geleden ook Dover Street Market in Londen, een van de eerste concept stores en dé modetempel van Londen waar je high fashion en streetwear kan kopen. Filialen in New York, Tokyo, Los Angeles, Beijing en Singapore volgden. Enkele jaren geleden opende een parfumstore in Parijs. Daar is er vooral aandacht voor cosmetica van modedesigners, zoals de parfums van -uiteraard- Comme des Garçons en Off White en Humanrace, de huidverzorgingslijn van Pharell Williams.

Must Smell? de parfums van Comme des Garçons, hoogst originele geuren.

Waar? 11 bis Rue Elzevir, 75004 Paris. www.doverstreetparfumsmarket.com

Editions de Frederic Malle

RH2483-0022.jpg

Wat? Mocht parfumaristocratie bestaan, dan was Frederic Malle er zeker lid van. Zijn grootvader was een vriend van Christian Dior, die indertijd de parfumafdeling voor hem oprichtte en leidde. Ook zijn moeder werkte voor het merk. Ook Malle maakte carrière in de parfumindustrie, onder andere in marketing. Hij stoorde zich aan het feit dat parfumeurs achter de schermen moesten werken en dat anderen met de eer gingen lopen van hun werk. Daarom begon hij zijn eigen merk: een parfumhuis als een uitgeverij, waar hij parfumeurs als auteurs ziet. Ze krijgen absolute creatieve vrijheid bij het maken van parfums en hun naam wordt vermeld op de flacon. Zijn eerste boetiek (in de Rue de Grenelle, die intussen niet meer bestaat) is ingericht als een crossover tussen een parfumlabo (waar je parfums in glazen kolommen ruikt en ze worden bewaard in koelkasten) en een huiskamer waar de portretten van de parfumeurs ophangen als geliefde familieleden. Het merk sloeg meteen aan, door de kwaliteit van de geuren en het originele concept. Enkele jaren geleden verkocht Malle het merk aan de Estée Lauder groep.

Must smell? Musc Ravageur, Dans Tes Bras, Portrait Of A Lady, …

Waar? In Parijs heeft Frederic Malle drie eigen boetieks. Mijn favoriet (want architecturaal het meest spectaculair) is die van 13, Rue des Franc Bourgeois, 75004 Paris (Marais). 21, Rue du Mont Thabor
Paris 75001; 83, Rue de Passy, Paris 75016. www.fredericmalle.eu

Guerlain

Wat? Een van de oudste en mooiste parfumhuizen is en blijft Guerlain. Ze hebben een ongelooflijke (familie)geschiedenis, mooie parfums die ze met het nodige respect behandelen en twee huisparfumeurs (Thierry Wasser en Delphine Jelk). De flagship bevindt zich op de Champs Elysées, een historisch adres dat de rijke geschiedenis van het merk ademt. De originele boetiek heeft een wenteltrap die naar de eerste verdieping leidt, waar de speciale edities, iconische klassiekers en bijzondere uitgaven staan uitgestald. Op de tweede etage vind je de make-up, verzorging en spa.

Must Smell? de speciale edities

Waar? 68, Champs Elysées, 75008 Paris. www.guerlain.com

James Heeley

Wat? James Heeley is een autodidact. Na een afwisselend professioneel parcours, besloot de grafisch designer om zich om te scholen tot parfumeur. Eigenzinnig als hij is besloot hij een eigen parfumhuis te beginnen, waar hij zowel het grafische als de creatie voor zijn rekening neemt. Hij heeft een liefde voor mooie ingrediënten en creatieve combinaties. Hij heeft zo’n twintig parfums intussen.

Must Smell? Sel Marin en Menthe Fraîche verrassen door hun natuurlijke feel. Esprit du Tigre is origineler en ruikt naar tijgerbalsem.

Waar? 34, Galerie de Montpensier (Palais Royal), 75001 Paris. jamesheeley.com

Jovoy

Jovoy

Wat? François Hénin, een Parisien met Belgische roots nam in 2010 het vergeten Parijs Parfumhuis Jovoy over. Toen zijn boetiek te klein werd verkaste hij naar een groter pand in de rue Castiglione. Jovoy is intussen uitgegroeid tot de grootste multimerken nicheparfumerie met een enorm aanbod. Naast de eigen, gelijknamige parfumlijn zijn er ook haute parfumerie merken zoals bv Roja Dove en kleine, minder bekende labels. En uiteraard ook een uitgebreid gamma interieurgeuren.

Must smell? Parfumeurs du Monde, een duurzaam label dat samenwerkt met onafhankelijke parfumeurs

Waar? 4, Rue de Castiglione, 75001 Paris. www.jovopyaris.com

Juliette Has A Gun

Wat? Juliette Has A Gun is een parfummerk dat zich tussen mainstream en niche bevindt, met toegankelijke geuren. De eerste geuren zijn geïnspireerd op Juliette, een fictief personage dat een amalgaam van verschillende vrouwen verenigt die founding father Romano Ricci (kleinzoon van Nina Ricci) interessant vond. Ricci ziet parfum als een onzichtbaar accessoire dat je stemming versterkt. Hij heeft een fascinatie voor synthetische moleculen die een parfum lang doen houden.

Must Smell? Not A Perfume is de bestseller en heeft slechts 1 molecule, het populaire ambroxan. Daardoor kan het perfect gecombineerd worden met andere geuren.

Waar? 2, rue des Francs Bourgeois, 75003 Paris. www.juliettehasagun.com

Les Salons du Palais Royal Serge Lutens

Wat? Zo niet de mooiste, dan zeker de speciaalste parfumboetiek is Les Salons du Palais Royal van Serge Lutens. In dit bijzondere interieur, met Arabische invloeden, in donkerpaarse tinten en heel wat artisanaal houtwerk, vind je de alle Lutens geuren. De klassiekers als Ambre Sultan, maar ook enkele vergeten parels, speciale uitgaven en de bijzondere make-up collectie van de voormalig Shiseido-man (alleen hier te koop).

Must Smell? Musc Koublaï Khan, een animale muskusgeur die je enkel hier zal vinden in de mooie belflacon.

Waar? 142 Galerie de Valois, 75001 Paris. Er is ook een boetiek in 324 rue Saint-Honoré, 75001 Paris. sergelutens.com

Liquides

Wat? Ingericht als een bar, schuif je aan aan een toog, waar de parfumsommelier je een selectie voorstelt als een degustatie op maat. Parfums staan uitgestald op verplichte planken, net zoals de sterke drank in een cocktailbar.

Must Smell? Liquides Imaginaires, het merk van Philippe di Méo, de architect die het interieur van deze boetiek heeft ontworpen. De geuren zijn geïnspireerd op het sacrale karakter van parfum, dat oorspronkelijk werd gebruikt om te communiceren met de goden.

Waar? 9, rue de Normandie, 75003 Paris. www.liquides-parfums.com

Marc-Antoine Barrois

Wat? In de charmante Galerie Véro-Dodat ligt ongetwijfeld de kleinste beautyboetiek in Parijs: die van Marc-Antoine Barrois. Klein, maar origineel en slim ingericht, zeker de moeite om er langs te gaan! Barrois is een couturier die door een toevallige ontmoeting met parfumeur Quentin Bisch besloot om zijn wereld in geur te vertalen. Met zijn eerste parfum, B683, stond hij meteen op de kaart van parfumliefhebbers. Opvolger Ganymède werd zo mogelijk nog een groter succes.

Ook de tweede boetiek, achterin de rue du Fabourg St Honoré, is klein maar fijn. Het is alsof je in een kunstwerk stapt, dankzij een wand van spiegels die het licht weerspiegelt en een ruimtelijk gevoel geeft. Binnenin kun je ook een blik werpen op het couture atelier op de eerste verdieping, dankzij een glazen wand. De trap naar beneden leidt naar een verrassend grote ruimte: een salon waar klanten worden opgemeten en waar de paskamers zijn voor de prêt-à-porter.

Waar? 14 rue du Faubourg St Honoré, 75008 Paris; 13 Galerie Véro-Dodat, 75001 Paris. marcantoinebarrois.com

Maison Francis Kurkdjian

Wat? Francis Kurkdjian heeft geen introductie nodig. Zijn carrière schoot meteen uit de startblokken met Le Male van Jean Paul Gaultier, die hij ontwikkelde toen hij nog maar net was afgestudeerd. Hij bleef aan de lopende band bestsellers maken voor verschillende merken. Vijftien jaar geleden (2009) vond hij daarnaast nog de tijd om een eigen parfumhuis te lanceren, Maison Francis Kurkdjian.

Must Smell? Baccarat Rouge 540 is de grootste bestseller, maar hij heeft nog heel veel andere geuren die de moeite lonen. Ben je een fan van oud, ruik dan zeker aan Oud, Oud Silk Mood en Oud Satin Mood. Ook zijn geurkaarsen zijn erg goed. Het origineelste product zijn ongetwijfeld de geparfumeerde bellenblazers.

Waar? 5, rue d’Alger, 75001 Paris; 7, rue des Blancs-Manteaux, 75004 Paris. www.franciskurkdjian.com

Marie-Antoinette

Wat? Wie fan is van de mooie Franse parfumerie, is bij Marie-Antoinette aan het juiste adres. Niet genoemd naar de bekende Franse koningin, maar wel naar de grootmoeder van de Portugese eigenaar Antonio. Zij maakte naar verluid haar eigen parfums en gaf alleszins haar liefde voor geuren aan haar kleinzoon door. Je kunt een ‘rendez-vous olfactif’ reserveren, waar je de boetiek een uur lang alleen voor je hebt, om met een glaasje champagne de mooie geuren en verhalen van Antonio te ontdekken.

Must Smell? Historische merken als Orizia L. Legrand en Parfumerie Violet.

Waar? 5, rue d’Ormesson, 75004 Paris. www.marieantoinetteparis.fr

Nishane

Wat? Nishane betekent ’teken’ of ‘symbool’, dat staat voor de waarde die je jezelf toedicht door gesofisticeerde parfums te dragen. Een wat hoogdravende uitleg, maar Nishane geuren zijn doorgaans wel verfijnd en bijzonder geconcentreerd, waardoor ze erg lang houden. Twee bevriende parfumliefhebbers uit Istanbul besloten om geuren te laten maken die ze zelf willen dragen. Ze zien parfum als een vorm van kunst, waar storytelling een belangrijk aandeel in heeft. Dat resulteert in een hoop verschillende collecties, wat verwarrend werkt. Wel leuk: een van die collecties is de Experimental collection (voorlopig met nog maar 1 parfum), waar jonge parfumeurs carte blanche kregen om onconformistische parfums te maken.

Must Smell? Ani is de bestseller, maar ik werd meteen verliefd op Zenne, een rozengeur met fris zurige rabarbertoetsen.

Waar? 266, rue St Honoré, 75001 Paris. www.nishane.com

Nose

Wat? Nose was een van de eerste multimerk nicheparfumerieën in Parijs. Ze hebben een goede neus (pun intended) voor interessante nieuwkomers, waardoor ik er graag langs ga om hun selectie te bekijken. Je vindt er huidverzorging, make-up, interieurgeuren en een zeer groot aanbod nicheparfums.

Must smell? De geuren van het hippe d.s. & Durga.

Waar? 20, rue Bachaumont, 75002 Paris. www.noseparis.com

Officine Universelle Buly

Wat? De Franse parfumeur-apotheker Jean-Vincent Bully ontwikkelde begin negentiende eeuw een ‘vinaigre aromatique et antiméphitique’ die als een wondermiddel tegen ziektes en voor een natuurlijke schoonheid werd verkocht. Het creatieve koppel Victoire de Taillac (ex-trendwatcher bij de Parijse concept store Colette) en Ramdane Touhami (designer) had al met succes Cire Trudon, Frankrijks oudste kaarsenmaker weten reanimeren tot een exclusief merk van geurkaarsen. Dat herhaalden ze in 2014 met het apothekersmerk, dat ze omdoopten tot Officine Universelle Buly. Wanneer je in de prachtige boetieks binnenstapt lijkt het alsof je in een andere wereld komt. De houten apothekerskasten lijken antiek, het personeel draagt een uniform. De cosmeticaproducten zijn geïnspireerd op oude schoonheidsrecepten en hebben prachtige verpakkingen. Parfums hebben een water- of oliebasis.

Must Smell? Moeilijk kiezen, want ze hebben heel mooie geuren. Maar die op basis van groenten zijn ongetwijfeld de origineelste.

Waar? 6, rue Bonaparte 75006 Paris; 45 rue de Saintonge 75003 Paris; 19 rue Vieille du Temple 75004 Paris. www.buly1803.com

Parfums de Nicolaï

Wat? Patricia de Nicolaï behoort via moederskant tot de Guerlain familie. Ze volgde een opleiding als parfumeur, maar voor vrouwen was er indertijd geen plaats in het familiebedrijf. Ze ging voor een parfumproducent werken tot ze kinderen kreeg. Eens die groter waren, stimuleerde haar man om haar eigen parfumhuis te lanceren. En dat was een goede keuze. In Parijs alleen al heeft het merk 8 eigen boetieks. De eerste, waar haar bureau is gevestigd is in de rue Richelieu, vlakbij de Palais Royal. 

Must smell? New York, een ambergeur die meer Parijs dan de big apple oproept, niet in het minst door zijn ‘Guerlain’ karakter.

Waar? 28, rue Richelieu, 75001 Paris. 45 rue des Archives, 75003 Paris; 80 rue de Grenelle, 75007 Paris; 18 rue Marbeuf, 75008 Paris; 69 avenue Raymond Poincaré, 75116 Paris; 24 bis boulevard de Courcelles, 75017 Paris; 31 rue de Chartres, 92200 Neuilly-sur-Seine. pnicolai.com

Parle Moi de Parfum

Wat? Benjamin Almairac is de zoon van parfumeur Michel Almairac. De verhalen die hij zijn vader hoorde vertellen als kind, wilde hij delen met een groter publiek. In de boetiek kun je de ingrediënten ruiken die in de parfums zijn gebruikt. Zijn vader maakt de parfums, zijn moeder richtte de boetiek in, hij doet de marketing en de business. Een mooi merk!

Must Smell? Mijn absolute favoriet blijft Milky Musk, een crèmige huidgeur met veel sandelhout en witte muskus.

Waar? rue de Sévigné 10, 75004 Paris; 22 rue du Four, 75006 Paris. www.parlemoideparfum.com

Sens Unique

Wat? Kleine nicheparfumerie met een barok interieur en een interessant aanbod. Ze hebben een voorliefde voor kleine, zelfstandige parfumeursmerken. Escentric Molecules is ongetwijfeld het bekendste merk uit hun aanbod. Ze stellen regelmatig een sample set samen waarop je je kunt abonneren (wel 15 euro verzendingskosten). Maar je kunt ook zelf je samples kiezen.

Must Smell? De originele parfums van Nasomatto

Waar? 13, rue du Roi de Sicile, 75004 Paris. www.sensuniqueparis.com.

Lees ook

Interview met David Benedek van parfumhuis BDK

Marc-Antoine Barrois, een couturier met een neus voor parfum

Betaalbare hotels in Parijs

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht