Interview met David Benedek van BDK, het Parijse parfumhuis

BDK zijn de 3 belangrijkste letters in de naam van David Benedek, een Parisien met Roemeense roots die opgroeide in de parfumerie van zijn familie. David ging economie studeren, eerst in Bejing en later in New York. Wanneer hij terug naar Parijs keert, gaat hij studeren aan het Institut Français de la Mode, waar hij ontdekt hoe sterk zijn liefde voor parfum en cosmetica is. Hij besluit van zijn passie zijn beroep te maken en lanceert in 2016 zijn eigen parfumhuis. Amper 8 jaar later heeft het merk een indrukwekkend parcours afgelegd. Tijd voor een gesprek!

U hebt BDK gelanceerd op een moment dat de nichemarkt al behoorlijk concurrentieel was. Hoe bent u erin geslaagd om toch een succesvol merk op te bouwen?

“Als createur moet je je goed omringen. Ik heb het geluk gehad meteen een goede agent te vinden, waarmee ik de hele commerciële strategie heb uitgestippeld. Uiteraard zijn ook de parfumeurs van vitaal belang geweest en een goede vormgever, die me heeft geholpen om het visuele DNA te ontwikkelen. De glazen flacon is van Brosse, die ik combineerde met een dop geïnspireerd op de dome van Le Grand Palais. Dat geeft een minimalistisch art deco design, dat toch eigentijds is.”

BDK heeft een uitgesproken Frans DNA, terwijl de parfummarkt de laatste jaren sterk geïnternationaliseerd is. Heb je als Frans merk nog altijd een streepje voor in het buitenland of voel je de concurrentie?

“Je moet een sterk DNA hebben en een goed verhaal. Ik heb het geluk gehad dat mijn grootvader (langs vaders kant) jaren geleden uit Roemenië naar Parijs is gekomen en er eind jaren 50 een parfumerie heeft geopend. Ik ben opgegroeid tussen parfum en ben opgegroeid met de verhalen die mijn grootmoeder me vertelde over de merken en parfums. Dat geeft mijn merk een bepaalde legitimiteit. Louter teren op het feit dat je een Frans merk bent is te gemakkelijk.”

In de jaren 80 en 90 had je veel karaktergeuren met een sterke persoonlijkheid. Heeft dat uw visie gevormd?

“Absoluut, ik ben opgegroeid met Organza, Allure, Miss Dior, Tocade, … Allemaal parfums met een echte olfactorische identiteit. Parfums werden toen meer intuïtief gemaakt, minder voor bepaalde markten en doelgroepen. Vandaag wordt alles meer getest, wat het aanbod veel gepolijster maakt. Ik denk niet dat de jonge generaties de parfumstijl van die oudere geuren begrijpen, vandaag is alles luchtiger, transparanter en muskusachtig. Maar dat erfgoed inspireert me enorm voor de meer eigentijdse creaties van BDK.”

Wat hebt u geleerd in de parfumerie van uw familie?

“Hoe je een evenwicht tussen creativiteit en draagbaarheid moet vinden. De parfums van BDK zijn niet abstract. Ik wil dat de geuren begrepen worden door mensen, zodat ze die zich gemakkelijk kunnen toe eigenen. Mooie, maar abstracte parfums vinden mensen wel interessant, maar als ze het niet regelmatig dragen, zullen ze het niet opnieuw kopen. En dan overleef je niet als parfumhuis. De schoonheid van parfum ligt in het feit dat iemand het draagt.”

Wat is dat, een mooi parfum?

“Voor mij is dat een parfum dat goed bij je past. Het versmelt met je huid, zodat je het zelf niet meer bewust ruikt, maar anderen zullen wel opmerken dat je lekker ruikt. Als createur vind ik mooie ingrediënten belangrijk, maar dat is nog iets anders.”

Stel BDK voor in 3 parfums.

  • “Zonder twijfel Bouquet de Hongrie, want dat was mijn eerste parfum, een hommage aan mijn  grootmoeder. Ze heeft me veel geleerd en het is de enige geur die ze geroken heeft voor ze overleden is. Het herinnert me aan haar terras dat in bloei stond elke lente. Het is erg groen, bloemig en zelfs wat aquatisch. Het is romantisch, delicaat. Ik ben zo blij datz e minstens 1 parfum nog heeft geroken. Ik denk dat ze erg trots zou zijn. Wanneer ik reis of een nieuw parfum lanceer, dan heb ik het gevoel dat ze bij mij is. Het feit dat Bouquet d’Hongrie voor haar is, waneer ik erover praat heb ik het gevoel dat ik haar tot leven wek. Dat is een parfum dat me daarom zeer nauw aan het hart ligt. Het is de bestseller in de 2 boetieks in Hongarije waar het verkocht wordt, grappig.”
  • “Pas Ce Soir, omdat het geïnspireerd is door onafhankelijke vrouwen. Als kind zag ik mijn vader weinig, ik was altijd omringd door vrouwen: mijn oma, mijn moeder, mijn tante, mijn zus, … Allemaal sterke karakters die tegelijkertijd ook erg teder zijn.”
  • “Tenslotte uiteraard Gris Charnel, omdat dat onze bestseller is. Het is een sensuele geur, dat doet denken aan het huidcontact na het vrijen. Die sensualiteit wordt uitgedrukt in houtgeuren, zoals sandelhout en vetiver. Parfum is voor mij bij uitstek sensueel. Je draagt het om mensen aan te trekken, om te verrassen, … Het doet altijd plezier wanneer iemand opmerkt dat je lekker ruikt.”

Had u het succes van Gris Charnel op voorhand voorspeld?  

“Nee, dat is zo moeilijk! Ik heb Gris Charnel samen met Nuit de Sable gelanceerd, waar ik even hard in geloofde. Het ding met bestsellers is dat hun succes hun groei versterkt. Dat was echt een mijlpaal voor BDK, die het merk sterk heeft doen groeien.”

Hebt u daarom een extraît versie van Gris Charnel uitgebracht?

“Die is er gekomen op vraag van onze klanten. Ik kreeg verschillende berichten via sociale media die vroegen om een nog meer geconcentreerde versie. Ik wilde niet louter de concentratie verhogen, dus hebben we (met parfumeur Mathilde Bijaoui) twee ingrediënten aan de oorspronkelijke formule toegevoegd. Vanille en patchoeli maken de geur dieper en compacter, wat meer gourmand. De Amerikaanse Fragrance Foundation heeft Gris Charnel Extraît uitgeroepen tot beste parfum van het afgelopen jaar (2023). Daar ben ik erg trots op!”

Uw laatste lancering is Vanilla Leather. Ook andere merken brengen momenteel een vanillegeur uit. Hoe komt dat?

“We werken anderhalf jaar op voorhand en bespreken onze plannen niet met de concurrentie, dus ik had niet kunnen voorzien dat ook veel andere merken vanillegeuren zouden ontwikkelen. Vanille is een regressieve geur. Het heeft iets geruststellends, waar we mogelijks onbewust naar zoeken in deze onzekere, moeilijke tijden.”

“Voor Vanilla Leather werkte ik samen met Dominique Ropion. Ik wilde een zeer bloemige vanille, niets te gourmand. We hebben op het veloursachtige lederfacet van vanille gewerkt, dat veel textuur heeft. In combinatie met eikenhout, dat karakter en elegantie geeft aan een boeket witte bloemen van tuberoos en jasmijn. Het is absoluut niet overweldigend, het is een erg ‘ronde’ geur.”

Weet u waar u binnen 5 jaar wilt staan?

“Nee, ik pak het project per project aan. Ik heb BDK ontwikkeld omdat ik van parfum houd, niet omdat ik een bepaalde omzet of aantal verkooppunten wil behalen tegen een deadline. Uiteraard wil ik dat het groeit en evolueert, omdat dat me zal toelaten om ook creatieve projecten op te zetten. Ik zou graag samenwerken met een kunstenaar voor een expo.”

“Maar de eerste stap is een eigen boetiek, die in januari de deuren opent in de Rue Saint Honoré. Ik wilde een eigen plek waarin ik het merk zonder compromissen kan laten beleven. Dat is veel moeilijker in een parfumerie of een department store, waar de grote luxemerken domineren. Het is een zeer persoonlijk project, dat ik samen met een binnenhuisarchitect heb ontworpen. Eind januari zal ik een nieuw parfum lanceren, onder de naam 312 St Honoré , het adres van de boetiek. We hebben ons laten inspireren door de materialen in de boetiek: glas, beton, Pierre de Bourgogne (natuursteen uit de Bourgogne), …”

“Voor 2025 heb ik net de briefings doorgegeven aan de parfumeurs. Ik heb altijd meer ideeën dan ik kan uitvoeren, dat is mijn grote frustratie. (lacht)”

Info

BDK heeft 4 collecties: La Collection Parisienne (100 ml: 190 euro, 10 ml: 42 euro) telt momenteel 7 parfums, geïnspireerd door de Parisiennes. La Collection Matières (100 ml: 190 euro, 10 ml: 42 euro) draait rond mooie ingrediënten en telt 5 parfums. La Collection Azur (100 ml: 190 euro, 10 ml: 42 euro) is geïnspireerd door vakantieherinneringen aan Zuid-Frankrijk en telt 3 geuren. Vanille Leather is de vierde geur in de Collection Exclusive, die iets duurder is (100 ml: 215 euro, 10 ml: 42 euro). De parfums van BDK zijn o.a. te koop bij Beauty By Kroonen. www.bdkparfums.com

Lees ook

Christophe Laudamiel, de rebel van de parfumerie

Romano Ricci, neus en brein achter Juliette Has A Gun

Cécile Zarokian over haar creaties voor Amouage

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht