Grombré: trots zijn op je uitgroei


Photo by 🐣 Luca Iaconelli 🦊 on Unsplash

Een grijze uitgroei hip? De wonderen zijn de wereld nog niet uit, want een grombré (grijs + ombré) -het hippe woord voor een grijze uitgroei- is hashtag die zich verspreid over sociale media. En hopelijk ook in het echte leven?

Een inspirerende ontmoeting

Een tijd geleden had ik afgesproken met Cathérine Ongenae, een ex-collega uit mijn Weekend Knack periode. Verbaasd merkte ik dat ze een stuk grijzer was geworden dan ik me herinnerde. Ze was het beu, dat verven. Bovendien vond ze grijze haren ook niets om zich voor te schamen. Ze stond er wel mee, bedacht ik peinzend. Ik bewonderde haar moed om zich niets aan te trekken van wat andere mensen daar van dachten. Of om als ‘oud’ bestempeld te worden.

Zelf begin ik wat te grijzen aan mijn slapen en hier en daar piept er een zilveren spriet tussen mijn donkere haren. Omdat ik een gevoelige hoofdhuid heb en bovendien allergisch ben aan klassieke haarverf, probeer ik het verven zo lang mogelijk uit te stellen. En gebruik ik hoofdzakelijk natuurlijke formules. Maar ik vind het een gedoe om het zelf te moeten doen. En toch heb ik niet de moed om het zo te laten. Als 45jarige in een bedrijf werken waar de gemiddelde leeftijd 27 is heb ik zo al genoeg moeite om de schoon hoog te houden.

Sneuvelt het taboe op grijs?

Maar steeds meer vrouwen zijn het zat. Het taboe op grijs. Het verven. Er ontstaan verschillende initiatieven die laten zien hoe mooi grijs wel kan zijn. Cathérine Ongenae startte op Instagram het account @silver_vixens, met de inspirerende slogan “Those aren’t gray hairs. They’re strands of glitter growing from your head.” Verder volg ik ook inspirerende vrouwen als @yasminfurmie, @sophiefontanel of @greceghanem. Geen jonge hipsters die eens experimenteren, maar ervaren vrouwen die blij zijn met zichzelf. Inclusief grijze haren. Ze tonen dat grijs echt mooi kan zijn. En dat iemands schoonheid niet afhangt van de kleur van je haar , maar van je charisma, je energie en je unieke stijl.

En eens er iets op je radar verschijnt zie je het opeens overal. Een rondje googelen leerde dat de Britse nieuwssite BBC.com het in juli al signaleerde. Online magazine Beautyjournaal pikte het op van de Amerikaanse site Vox en publiceerde eveneens een artikel over het ontstaan van de ‘grombre’ trend. Daarin ontdek je nog veel meer inspirerende accounts en prachtige voorbeelden. Wie weet waag ik me er binnenkort ook aan…

Lees ook

Grijs is wijs: van grijze muis naar Silver Fox

Grijze haren of zilveren glitters?

Getest: natuurlijke haarverf

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht