De schaar in je haar als een politiek statement

Xenostral for Pixabay

Dat niet iedereen even gelukkig was met de verkiezing van Donald Trump als president 3 jaar geleden werd al snel duidelijk. Kort na de verkiezing trokken vrouwen massaal de straten op in de Women’s March, een van de grootste protestmarsen in de Amerikaanse geschiedenis. Andere steden en continenten volgden hun voorbeeld. 

Toeval of niet: veel vrouwen kozen rond die tijd voor kortere kapsels. Scarlett Johansson pronkte met een opgeschoren pixie, Kristen Steward wisselde haar bruine lokken in voor een platinumbonde ‘buzz cut’ en ook Jessica Chastaign liet ettelijke centimeters afknippen.

Woelige tijden, kortere kapsels?

De stijgende populariteit van stoerdere kapsels schrijven sommige kappers toe aan de woelige tijden. “Vrouwen rebelleren tegen traditionele ideeën van vrouwelijkheid en maken statements met hun haar door zich een stoerdere look aan te meten.” Verklaarde de Britse celebrity kapper Luke Hersheson in 2017 al aan The Times . “Als een manier om te tonen dat ze zelf bepalen hoe ze eruit zien.”

De populaire bob (korte carré) bijvoorbeeld dook al op in de jaren 20, het decennium van de vrijgevochten Flapper girls. En toen vrouwen in de jaren 60 steeds meer gingen werken vielen ze een masse voor de pixie waarmee model Twiggy doorbrak. Niet toevallig 2 sleutelperiodes in het feminisme, waarin niet alleen de ingesteldheid van vrouwen fundamenteel veranderde, maar ook hun kapsel.

De Brexit bob en No More Melania hair

In Amerika uitten sommige vrouwen hun ongenoegen over de (vrouwonvriendelijke) politiek van Trump door zich een stoerder, kort kapsel aan te meten. Niet alleen de president werd geviseerd, maar ook zijn eega Melania, die al jaren dezelfde gladde lange haren draagt. Actrice Olivia Wilde lanceerde de hashtag #Nomoremleaniahair op Instagram. Echt viraal ging het niet, maar als politiek statement kon dat tellen.

In Groot-Brittannië kiezen opvallend veel vrouwen de laatste tijd voor een botte bob: een carré op kinlengte met scherpere lijnen en een messy styling.  De Londense celeb kapper Larry King noteert sinds het begin van vorig jaar een toenemende vraag (met 1/3!) naar korte(re) kapsels. Haar is volgens hem gemakkelijk te veranderen en bijgevolg een goede culturele barometer van wat er (politiek) gaande is.

Haar als verlengstuk van je identiteit

“Enkel de puntjes”. Als een kapper een euro krijgt voor elke keer hij dat hoort kan hij vervroegd op pensioen naar de Bahama’s. Lang haar wordt van oudsher geassocieerd met schoonheid, vrouwelijkheid, jeugd en verzorgd zijn. Kort haar daarentegen doet denken aan oud, ziek of mannelijk. “De haarlengte is voor veel vrouwen een deel van hun identiteit”, weet Kristof Buelens van het Hasseltse kapsalon So Lounge.  Een vrouw die haar kort laat knippen staat op het punt om haar leven om te gooien, wist Coco Chanel. Vaak is die beslissing veelal emotioneel, maar weldoordacht. “Meestal spelen ze al langer met het idee omdat ze een nieuw hoofdstuk willen beginnen. En daar hoort een nieuw kapsel bij. Als kapper voel je dat snel aan en wanneer je dat aanhaalt zijn de reacties soms erg verrassend.”

Lees ook

Wat zijn de voor- en nadelen van natuurlijke haarverf?

Grijze haren of zilveren glitters?

De grombré-trend: trots op je grijze haren

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht