Getest: pigmentvlekken aanpakken met ZO Medical

Pigmentvlekken als gevolg van acné

Nu mijn huid opgeklaard is vallen mijn pigmentvlekken meer op. Dat is het volgende dat ik wil aanpakken. Bij Medic Skin Care stellen ze  me een middeldiepe peeling voor. De foto’s die ik te zien krijg zijn spectaculair: patiënten met een acné huid die gedurende een week vervellen als een slang, om daarna een beduidend betere huid te hebben. Maar het feit dat het zo drastisch is (zonder koudelucht is het niet houdbaar en je moet een paar dagen binnen blijven omdat je er niet uitziet: knalrood en grote vellen huid die eraf komen) doet me terug deinzen. Ik was al zo zenuwachtig voor de Facial Stimulator Peel, die best meeviel en geen neveneffecten heeft. Dus pakken we het aan met verzorgingsproducten, wat langzamer gaat, maar ook resultaat zal geven, wordt stellig beloofd.

Verzorgingsroutine

Bovenop mijn huidige ZO Medical routine dat al 6 producten telt, komen er nog 3 bij. ’s Avonds gebruik ik Brightenex, een verhelderende crème met 1% retinol die ik voor de Retamax aan breng. ’s Morgens is het een mix van Brightalive, een verhelderende crème zonder retinol, met een nootje hydraquinone. Dat laatste kan je in België niet zonder voorschrift krijgen. Maar omdat Medic Skin Care verbonden is aan een medische praktijk krijg ik een maandvoorraad mee. Voor de 3 extra producten betaal ik 350 euro. En ik was nog niet bekomen van de vorige factuur (400 euro)… Niet meteen het budget dat een freelance journalist ter beschikking heeft. Maar het zou maar eens kunnen werken…

Hydraquinone

Voor ik begin fris ik mijn geheugen op over hydraquinone. Ik herinner me een paar schandalen rond blekende middelen met hydraquinone die pigmentstoornissen gaven bij donkere huiden. Ik lees dat het vooral fotosensibiliserend werkt en dus eerder aangeraden wordt om ’s avonds te gebruiken. Dus draai ik het ritueel om. Wanneer skin coach Karin me mailt ter opvolging, valt dat duidelijk niet in goede aarde. Een systeem dat zijn efficiëntie heeft bewezen moet ik niet individueel gaan aanpassen als ik het resultaat niet in gedrang wil brengen, vindt ze. Tja, maar het is wel mijn huid. En met meer dan 15 jaar beautyjournalistiek achter de kiezen ben ik ook geen echte leek, denk ik dan. Ik besluit uiteindelijk toch maar het boekje te volgen en gebruik een SPF 50 wanneer ik buiten kom.

Terugval?

Maar na enkele dagen duiken er weer onzuiverheden op: zwarte puntjes op mijn neus en hier en daar een grotere puist. Door het dagelijks exfoliëren komen ze niet zo zwaar door, maar je ziet ze wel. Hormonaal? Slaat mijn huid terug nu ze gewend is aan de producten? Een overdosis paaseieren? Ik mail Karin, maar volgens haar kan dat niet door de toegevoegde producten komen. Ik besluit om door te bijten en minstens een maand vol te houden (de huid heeft minstens 28 dagen nodig om zichzelf volledig te hernieuwen, zolang duurt het dus voor je de eerste resultaten ziet). Waarschijnlijk heb ik wat te weinig gebruikt, want ik kom ongeveer 6 weken toe met de tube hydraquinone.

Een frissere teint, maar een kwetsbare huid

Twee weken later kom ik een kennis tegen die me zegt dat ik er stralend uitzie. Ben ik misschien afgevallen? Het is nog geen 9 uur ’s morgens, ik heb geen make-up op en ik ben zeer zeker niet afgevallen. Ook ik zie een duidelijk verschil in de spiegel: mijn huid ziet er een stuk frisser uit dan vroeger. Ik heb ook minder onzuiverheden, al zijn ze nog niet helemaal weg. Wanneer ik de foto’s vergelijk, zie ik dat ook de pigmentvlekken lichter zijn geworden, hoewel nog niet helemaal vervaagd. Waarschijnlijk zal het nog verbeteren wanneer ik de producten langer gebruik.

Maar ik maak me zorgen over het feit dat mijn huid dunner geworden is door het veelvuldig exfoliëren. En fotosensibliserende ingrediënten zoals hydraquinone en retinol lijken me niet ideaal met de zomer voor de deur. Zelfs al gebruik ik elke dag UV-bescherming. Bovendien weegt het prijskaartje te zwaar door op mijn budget: in 4 maanden heb ik nu 750 euro uitgegeven. Hoewel de producten erg zuinig in gebruik zijn beslis ik om ze op te gebruiken en een pauze tijdens de zomer in te lassen. En misschien win ik in het najaar wel de lotto…

Lees ook

Acné boot camp met de ZO Stimulator Peel van Dr Obagi

Acné aanpakken met Dr Obagi

Dr Obagi’s acné bootcamp: week 1

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht