H24 is de eerste mannengeur van Christine Nagel voor Hermès

De uitdaging van Christine Nagel

H24 is het eerste (grote) mannenparfum van Christine Nagel als huisparfumeur van Hermès. Ze heeft wel al een intense vetiver versie van Terre d’Hermès gemaakt in 2018, de legendarische bestseller van haar voorganger Jean-Claude Ellena. Hermès geldt als een van de mooiste merken in de parfumerie voor veel parfumliefhebbers. Maar dat heeft ook een keerzijde: naar elke lancering wordt met hoge verwachtingen én argusogen uitgekeken. De minimalistische stijl van Ellena bleek een goede match te zijn met het DNA van Hermès. De keuze voor de genereuze, meer vrouwelijke stijl van Nagel als opvolger was in die zin verrassend, maar een teken dat het merk ervoor open stond om te evolueren. Ongelukkig genoeg heeft het merk ook best veel fans die daar niet voor open staan. En Nagel bijgevolg best veel kritikasters. Wat ze ook doet.

Wanneer je haar curriculum bekijkt valt het op dat Christine Nagel vooral bekend staat om haar vrouwengeuren, zoals Si van Armani, Narciso Rodriguez For Her en (de eerste versie van het huidige) Miss Dior (Chérie). Heeft ze daarom gekozen voor een fougère, de populairste familie onder de mannengeuren? Bij Hermès spreken ze van een high tech fougère. Misschien omdat Nagel openlijk kiest voor enkele synthetische molecules? Het persbericht spreekt van 3 vegetale hoofdingrediënten: salie, narcis en rozenhout. Niet meteen erg courante bestanddelen en toch heeft de geur iets klassiek. En tegelijkertijd modern.

Hoe ruikt het?

Inspiratie haalde Nagel uit haar bezoeken aan de studio van Véronique Nichaniant, die de mannenmode van Hermès tekent. De texturen van de stoffen en de geuren van het atelier brachten haar op het idee om sclarene te gebruiken. Deze molecule roept de geur op van de dampende stoom die uit een strijkijzer ontsnapt: warm vochtig en koel metalig tegelijkertijd. Die cleane frisheid wordt aangevuld met een aquatische fruitigheid (watermeloen?) in de eerste momenten. Daarna wordt het vooral groen aromatisch, aanvankelijk door de kruidige salie die ongemerkt gezelschap krijgt van een licht bittergroene narcis. Die bloemigheid legt de link naar de transparante basis met rozenhout. Ergens ruik ik ook iets poederig, al heb ik geen idee waar dat vandaan komt (al bevat het parfum wel meer dan de 4 vermelde ingrediënten).

H 24 heeft iets vertrouwd en klassiek, maar dan met een twist. Die schuilt in een traditionele fougère structuur waar de sleutelingrediënten (lavendel, eikenmos, coumarine, patchoeli) vervangen werden door gelijkaardige alternatieven. Salie zorgt voor het aromatische (lavendel), de groene en zelfs hooiachtige geurfacetten van narcis vervangen eikenmos en coumarine en rozenhout is het alternatief voor patchoeli.

Voor wie, waar en wanneer?

Op het eerste gezicht is H24 een nieuwe concurrent voor frisse klassiekers à la Chanel Bleu, Acqua di Gio en Dior Sauvage. Toch voegt hij wel degelijk iets nieuws toe in de vorm van een nieuw soort frisheid. Hij is bijzonder goed geblend, waardoor hij naadloos evolueert. Voor een frisse geur heeft hij een mooi uithoudingsvermogen (6 à 8 uur) en zijn sillage is discreet genoeg om het tot een veilige keuze te maken in de meeste gelegenheden. H24 is eerder mannelijk, wellicht door het ‘barbershop’ gevoel dat hij opwekt. Het is de ultieme ‘kantoorgeur’, en dat bedoel ik positiever dan het klinkt.

Info

Hermès H24 eau de toilette 50 ml: 75 euro, 100 ml: 105 euro. In de parfumerie. www.hermes.be

Disclaimer: deze review is gebaseerd op een testflacon die ik van Hermès ontving.

Lees ook

Narciso Rodriguez For Him Bleu Noir, een onderschatte mannengeur

Kan een rozengeur ook door mannen gedragen worden? 

Hermès Eau de Citron Noir, een ode aan citroen

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht