Hermès Eau de Citron Noir, een ode aan citroen

Er zijn van die merken die je haast blind vertrouwt, omdat ze erg consequent zijn en kwaliteit primeert. Helaas is dat ook omgekeerd: sommige flesjes open ik met enige reserve en vooroordeel. En gelukkig ben ik nog flexibel van geest genoeg om mijn mening te herzien bij een aangename verrassing.

Verrassende Hermès creaties

Hermès behoort tot de eerste categorie. Ik ben fan van hun discrete luxe, die je niet in logo’s maar in kwaliteit en details terug vindt. En dat geldt ook voor hun parfums. De stijl van hun eerste huisparfumeur Jean-Claude Ellena was een perfecte match. De keuze voor Christine Nagel vond ik aanvankelijk verrassend, omdat ze een heel andere, sensuele signatuur heeft. En verrassen deed ze, al met haar eerste creatie: de fruitige cologne Eau de Rhubarbe Ecarlate. Ook haar eerste damesparfum, Galop (leder & roos), was origineel maar jammer genoeg geen groot succes. Twilly (gember, tuberoos & sandelhout), dat vooral jongere vrouwen moet aanspreken, viel vorig jaar wel volop in de prijzen.

Eau de Citron Noir

Met haar nieuwste creatie, Eau de Citron Noir, neemt Christine Nagel opnieuw een risico. Ze gebruikt citroen. Niet zo heel courant in parfum, omwille van de scherpe frisheid die vaak met schoonmaakmiddelen wordt geassocieerd. De meeste parfumeurs werken met bergamot, een verfijndere citrusgeur met thee- en houtnoten. Google leert me dat zwarte citroen een groene citroen is die wordt gekookt in zout water en vervolgens gedroogd. Het wordt gebruikt in de Perzische keuken om gerechten te parfumeren met een houtachtige frisheid.

Het eerste dat je ruikt is citroen, alsof je de vrucht doormidden snijdt. Zo realistisch dat het water in mijn mond komt. Daarna wordt het interessanter, merk ik iets van verse kruiden. Wat juist haal ik er niet uit, maar het ruikt licht kamferachtig. Het ontaardt in een ijskoude, synthetische noot die ik herken van sommige mainstream mannenparfums. Helaas blijft dat metalige de hele tijd aanhouden, tot in de warme houtbasis.

Onmiskenbaar mannelijk

Ik trek me weinig aan van het feit of een parfum voor mannen of voor vrouwen is ontwikkeld. Het enige wat telt is of het klikt met je huid, vind ik. Maar Eau de Citron Noir vind ik heel duidelijk mannelijk. Het heeft een agressieve viriliteit die ik niet kan smaken. Alleszins geen alternatief voor mijn all time favourite Eau d’Orange Verte.

Maar smaken verschillen, dus even een woordje over de technische kwaliteiten. Qua originaliteit en harmonieuze evolutie ben ik niet erg onder de indruk. De sillage is gemiddeld, maar Eau de Citron Noir heeft voor een Eau de cologne wel een opmerkelijk lange adem.

Info

Eau de Citron Noir eau de cologne 50 ml: 75 euro, 100 ml: 140 euro. Te koop in de parfumerie en via www.hermes.com

Disclaimer: Ik ontving een persexemplaar, wat op geen enkele manier deze parfumreview beïnvloedt.

Lees ook

H24, de nieuwe mannengeur van Hermès

Christine Nagel, portret van de huisparfumeur van Hermès

De beste mannenparfums voor vaderdag

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht