Christine Nagel, portret van de huisparfumeur van Hermès

Christine Nagel, door ©Sofia & Mauro

Christine Nagel is een van mijn favoriete parfumeurs. Haar parfums zijn levendig, genereus en onmiskenbaar vrouwelijk. Met hetzelfde gemak maakt ze frisse of sensuele geuren, maar ze hebben allemaal een bepaalde ‘rondeur’. Haar stijl doet me soms wat denken aan het werk van Michel Almairac, niet toevallig een van haar oude mentoren.

Toch lag het niet voor de hand dat de Zwitserse Christine Nagel parfumeur zou worden. Tijdens haar studies chemie ontdekte ze dat de beroemde chemicus Günther Ohloff, in een bedrijf in de buurt werkte. Dat bleek Firmenich te zijn, een van de grote parfumfabrikanten in de wereld. Ze solliciteerde en ging aan de slag in het labo, waar ze de geurkwaliteiten van chemische moleculen onderzocht. “Ik kende niets van parfum , maar zag het plezier van een parfumeur (Alberto Morillas), die met de receptioniste discussieerde over de parfums die hij haar liet ruiken. Dus stelde ik me kandidaat voor hun parfumeurschool. Maar Nagel werd geweigerd. “Ik was een vrouw, chemicus, en kwam niet uit het milieu: ik was niet geboren in Grasse of in een parfumeursfamilie.” Dus koos ze voor een klein bedrijfje (Creations Aromatiques, het latere Symrise), waar ze haar wel wilden opleiden. Vandaar verkaste ze regelmatig naar andere bedrijven, op haar buikgevoel, wat ze zich nooit heeft beklaagd. Uiteindelijk kreeg ze een telefoontje van Jean-Claude Ellena. Hij vond mijn stijl authentiek en genereus en vroeg me om hem op te volgen bij Hermès.” Nagel kwam aan boord in 2013 en werd huisparfumeur in 2016.

De Hermès stijl

“Het huis heeft een bepaalde sensualiteit,” vindt Christine Nagel, “maar op een uitgepuurde manier: de zijde van de carrés, het zachte leder van de handtassen, … Het is allemaal zeer tactiel. En uiteraard kwaliteit en zorg om detail.” Het moeilijkste vond ze om de tijd te leren nemen. “Als parfumeur in een groot bedrijf werk je constant op verschillende projecten tegelijkertijd, ik had er gemiddeld 25. Bij Hermès heb ik 3 parfums uitgebracht op 3,5 jaar. Dat was eigenaardig genoeg het moeilijkste, tijd leren nemen.” En verder krijgt ze ook alle vrijheid en vertrouwen, wat ze heel bijzonder vindt. “De parfums worden niet op voorhand getest. Ik was dan ook blij dat ik met Twilly iets kon maken voor een jonge vrouw dat niet naar aardbei of karamel ruikt.”

Haar eerste werk voor Hermès was een cologne, Eau Rhubarbe Ecarlate. “Tot mijn grote verrassing blijkt die evenzeer door mannen gedragen te worden als door vrouwen.” Dan volgde Galop, geïnspireerd door het fijnste Doblis leer uit het atelier. Ook Twilly werd geboren uit het Hermès DNA, meerbepaald de gekleurde carrés van het huis. “Ik zag hoe jonge vrouwen er hun eigen ding mee deden door ze rond hun pols te wikkelen, als bustier of haarband te dragen.”

Een eigen merk opstarten interesseert haar niet, zegt ze. “Ik vind het net boeiend om de stijl van het huis te vertalen. Hermès is het enige merk waarvoor ik exclusief wilde werken. Die familiale roots zijn belangrijk voor mij.” Zelf heeft ze 6 kinderen, waarvan er geen enkel in haar voetsporen wil treden. “Misschien de jongste, maar die is nog maar 15.”

 Haar favoriete Hermes parfums

“Ik houd erg van Amazone, dat  heeft veel allure, vind ik. Net als Eau des Merveilles.” Ze vergelijkt zichzelf met een mecanicien die van oude auto’s houdt. “Mijn grootste plezier is om parfums uiteen te halen om te begrijpen hoe ze ineen zitten. En om ze daarna weer op te bouwen. Dat heb ik met Terre d’Hermès en L’eau Des Merveilles gedaan om te ontdekken hoe ik dat zelf zou doen. Daaruit is Eau Des Merveilles Bleue geboren.” Maar doorgaans vertrekt ze van een wit blad. “Ik werk redelijk artisanaal: ik werk ideeën uit, ruik de verschillende composities en pas ze aan tot de formule juist zit. Een parfum kan je op 3 dagen maken of op 3 jaar.”

Must smells van Christine Nagel

  • Jo Malone Earl Grey & Cucumber (frisse theegeur)
  • Jo Malone Wood, Sage & Sea Salt (citrus, zilt en hout)
  • Narciso Rodriguez For Her (bloemige chypre met honing en veel witte muskus)
  • Armani Privé Ambre Soie (Oosterse ambergeur)
  • Galop d’Hermès (zachte ledergeur met roos)

Info

De parfums van Hermès zijn te koop in de parfumerie. De Hermessence lijn uitsluitend in de Hermès boetiek, bij Place Vendôme in Wevelgem en via hermes.com

Lees ook

Galop d’Hermès

Wissel bij Hermès: Christine Nagel volgt Jean-Claude Ellena op

Twilly d’Hermès, een origineel parfum met tuberoos in de hoofdrol

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht