Christine Nagel volgt Jean-Claude Ellena op als huisparfumeur bij Hermès

Hermes - Colognes portraits @Benoit Teillet (18)©Benoit Teillet

De signatuur van Jean-Claude Ellena

Elke parfumeur heeft een signatuur, zijn eigen stijl die doorschemert in al zijn creaties, ongeacht het merk waarvoor hij een parfum ontwikkelt. Bij Jean-Claude Ellena, huisparfumeur van Hermès, is dat een uitgepuurde stijl: hij is een kei in het beste van ingrediënten te tonen, ontdaan van elke frul. Hij maakt parfums als haiku’s: geen noot te veel, maar toch met een zekere poëzie. Zijn Japanse, haast minimalistische stijl was een wonderlijke match met de ingetogen chic van Hermès. Toen drie jaar geleden bekend werd dat Ellena na 12 jaar huisparfumeurschap bij Hermès aan zijn pensioen dacht, was het dan ook een groot raadsel wie hem zou (kunnen) opvolgen.

De stijl van Christine Nagel

Aangezien voor Hermès enkel het beste goed genoeg is kon je er donder op zeggen dat het een topnaam zou worden -wat Christine Nagel zeker is. Maar toch verwondert de keuze me: haar signatuur is immers een pak vrouwelijker en sensueler. Ruik maar aan de muskusachtige chypre Narciso Rodriguez For Her (dat ze samen met Francis Kurkdjian maakte), de fruitige chypre Giorgio Armani Si en het helaas verdwenen Ambre Soie van Armani Privé. Maar ook voor het frissere werk draait ze haar hand niet om: English Pear & Freesia, Wood Sage & Sea Salt en het fantastische Earl Grey & Cucumber (allemaal van Jo Malone) zijn stuk voor stuk geslaagde geuren. Het was dus met spanning wachten op haar eerste creatie voor Hermès. Hoeveel Christine Nagel en hoeveel Hermès zou erin zitten? Mijn geduld werd dubbel beloond: de twee parfumeurs componeerden elk een nieuwe cologne. Ellena maakte Eau de Néroli Doré als afscheidscadeau, Nagel warmde zich op met Eau de Rhubarbe Ecarlate. Twee zeer verschillende geuren die heel duidelijk de signatuur van hun makers illustreren.

Eau de Néroli Doré

De charmante Jean-Claude Ellena is geboren in Grasse en kreeg de liefde voor mooie materialen met de paplepel mee. Hij vertelde me ooit dat zijn grootmoeder hem als kind vaak meenam naar de jasmijnvelden, om er voor haar en de andere pluksters te zingen tijdens de oogst. Een trauma is het nooit geweest, want jasmijn is een van zijn favoriete ingrediënten. Het zit onder andere in de elegante bloemengeur First, die hij maakte voor Van Cleef & Arpels. Andere aanraders van zijn hand zijn Cartier Declaration, Bulgari Eau Parfumée au Thé Vert, Frederic Malle L’Eau d’Hiver en het ongewone Bois Farine voor L’Artisan Parfumeur. In 2000 begon hij het nichelabel The Different Company, samen met designer Thierry de Baschmakoff. Maar na het succes van Un Jardin Sur Le Nil werd hij door Hermès gevraagd als huisparfumeur. Twaalf jaar later gaat hij voor zijn afscheidscadeau terug naar de essentie en maakte hij een klassieke cologne met oranjebloesem. Dat zijn de bloemetjes van de oneetbare bittere sinaasappel (Bigarade), een van de belangrijkste ingrediënten in een eau de cologne. Het ruikt ook meer naar de vruchtenschil dan naar bloemen. Een snuifje saffraan geeft er een twist aan.  Meer dan dat haal ik er niet uit, Eau de Néroli Doré is elegant in zijn eenvoud. Ik vergelijk Ellena graag met een Italiaanse chef: die slagen er meestal ook in om met een paar ingrediënten van topkwaliteit een perfect gerecht voor te schotelen.

Eau de Rhubarbe Ecarlate

Christine Nagel associeer ik met ‘ronde’ geuren, vaak bloemig en fruitig. Zoals Giorgio Armani Si en Dolce & Gabbana The One. Hermès en fruit lijkt geen voor de hand liggende match, maar Christine Nagel slaagt er in. Ook zij haalde haar inspiratie bij 1 ingrediënt: rabarber. Ze combineert de groene, zure frisheid met zoet weerwerk van rood fruit voor een geslaagd contrast. Een sausje van witte muskus vijlt de scherpe hoeken eraf. Ik ben geen fan van fruitgeuren, maar deze cologne zet ik alvast klaar voor de zomer. Het maakt me alleen nog nieuwsgieriger naar wat ze verder voor Hermès in petto heeft.

Info

Hermès Eau de Néroli Doré en Eau de Rhubarbe Ecarlate eau de cologne 100 ml: 105 euro. Parfumerie, www.hermes.com

Lees ook:

H24, de nieuwe mannengeur van Hermès

Rouge Hermès, de mooiste lancering van 2020

Twilly d’Hermès parfumreview

Hermes Eau de Citron Noir parfumreview

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht