De primer is het geheime wapen van 30-plussers

Beauty (+academie) (september15)1-2
Less is more, dat wordt ons vaak ingelepeld. Minder of minder opzichtig moeite doen, is in een deel van onze maatschappij een teken van goede smaak. Dat is zo in mode en in beautyrituelen. Goed, ik heb inderdaad geen zin in een woeste luipaardprint (sorry Lien Degol 🙂 ) of een felblauwe oogschaduw. Maar trendy minimalisme, zo ondervind ik steeds meer,  is het voorrecht van de jeugd. De hele no make-up-trend? Vergeet het als je ouder dan dertig bent. “Een oude schuur heeft meer versiering nodig,” poneerde een vriendin onlangs. Ze zei het zonder een zweem van ironie en trok ondertussen haar opvallend gekleurde halssnoer recht en tuitte haar knalrode lippen. Ik vertikte het om haar gelijk te geven, maar ze heeft een punt. En ze zag er trouwens geweldig uit.

Het nut van een primer

Een hele inleiding om te vertellen dat ik onlangs overstag ben gegaan voor een primer. Met het klimmen der jaren, heb ik mij geleidelijk een steeds uitgebreidere beautyroutine eigen gemaakt. Niet eens uit grote ijdelheid, maar gewoon om dat ochtendlijke spiegelbeeld enige weerstand te bieden. In mijn permanente zoektocht naar de juiste foundation (niet te dichtgeplamuurd en toch genoeg camouflage), ontdekte ik ondertussen dat een primer niet kan ontbreken. Primers (en er bestaan veel verschillende types) breng je aan na de dagcrème en voor je foundation. Een primer zorgt ervoor dat je huid egaal wordt gemaakt (door het uitvlakken van de lijntjes). Als je een primer gebruikt, hecht je foundation ook beter.

Hoe kies je de juiste primer?

Omdat het kiezen van een goede primer en foundation nogal wat voeten in de aarde kan hebben (de juiste kleur, de voor de huid beste textuur) besluit ik mij te laten helpen. Dat doet Mounia in de Leuvense M.AC-store geweldig goed. Ik kies dit keer voor M.A.C omdat het een make-up artists’ merk is, met een torenhoge reputatie als het op make-up (en zeker op fond de teints) aankomt. Mounia scant mijn gezicht en komt dan met drie producten aanzetten.

De kleurloze Timecheck Lotion (30 ml; 42 euro) vindt ze een perfecte basis voor mijn droge huid. “Kleurloos?”, spartel ik nog tegen. De primers die ik af en toe wel eens testte, hadden meestal een kleurtje, om huidtonen te corrigeren of om glans te geven. De lichtgewicht gel-lotion voelt wel meteen goed aan en legt als het ware een film over de huid: poriën worden gevuld, lijntjes uitgevlakt en dat allemaal zonder dat je een masker-gevoel hebt.

Een foundation voor een egale teint

Dan komt de Studio Sculpt Foundation (40 ml, 32 euro), een fond de teint op gelbasis, met een gemiddelde tot hoge dekking. De kleur heeft ze met grote precisie uitgezocht. “Zo bleek?”, stamel ik nog, maar over de kleur valt niet te onderhandelen. Ik weet het ook wel, foundation dient niet om je gezicht kleur te geven, maar te bleek… Het is een klacht die ik soms ook van vriendinnen hoor. Ze vragen advies in een parfumerie, maar eenmaal thuisgekomen voelen ze zich onwennig bij de ‘bleke’ fond de teint. Het is en blijft een moeilijk evenwicht.

Concealer om kringen en vlekjes te verdoezelen

Met een Mineralize Concealer (5ml, 20 euro) werkt Mounia mijn boodschappenlijst af. Na een maand testen, ben ik zeer blij met de keuze die Mounia voor mij maakte. De prijzen zijn redelijk (voor nog geen 100 euro kan ik zeker 3 maanden verder), de texturen zijn prima en houden lang. Ik gebruik nu wel consequent ook een blush, om niet te bleek voor de dag te komen. Less is niet langer more.

Info

www.maccosmetics.be

Lees ook:

Make-up van Zara getest

Cultmerken in make-up

Wordt strobing even populair als contouren?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht