Mathilde Laurent, de anti-snob van de parfumerie

In haar nieuwe boek The sense of Scent houdt Mathilde Laurent, huisparfumeur van Cartier, een pleidooi om snobisme, vooroordelen en clichés over parfum los te laten.

1. Je moet andere parfums dragen naargelang het seizoen, haarkleur, geslacht of tijdstip van de dag

“Parfumadvertenties staan bol van de clichés, ze steken mensen in vakjes: mannen en vrouwen, blondines en brunettes, parfums voor de ochtend en de avond, dat parfums dienen om te verleiden. Die stereotypes dateren van de jaren 80, toen parfum hypergeseksualiseerd werd, mannen enkel citrus en hout mochten dragen en vrouwen veroordeeld waren tot bloemen en vanille. Stereotypes maken het leven gemakkelijker volgens sommige mensen, en daarom verdwijnen ze niet zo gemakkelijk. Maar er zijn geen regels. Ik maak geen parfums voor bepaalde types, mannen of vrouwen. Het gaat om het gevoel van welzijn dat een parfum je geeft.”

2. Natuurlijke ingrediënten zijn beter dan synthetische 

“Ik houd niet van die tegenstelling. Van zodra je een natuurlijk ingrediënt bewerkt, bijvoorbeeld door distillatie, is er immers al sprake van chemie. Natuurlijk is niet per definitie beter, gezonder of ecologisch. Sommige natuurlijke ingrediënten zijn erg giftig. Natuurlijke ingrediënten kunnen ook een grote(re) voetafdruk hebben omdat ze van over de hele wereld komen en hun extractie erg energie-intensief kan zijn. Groene chemie daarentegen kan de milieu impact van bepaalde producten en processen verminderen en ze minder vervuilend maken. Synthetische moleculen laten een parfumeur toe om aan microchirurgie te doen, om de natuur aan te vullen en de exacte bloem te maken die hij of zij in zijn hoofd heeft. Ze kunnen de natuur verbeelden zonder die te moeten gebruiken, wat een oplossing bijvoorbeeld is voor de grotendeels verboden dierlijke ingrediënten. Zo kunnen we deze noten blijven gebruiken voor hun warmte en sensualiteit, zonder dieren te moeten gebruiken of doden. Natuurlijke ingrediënten zijn niet essentieel wanneer je de schoonheid van natuur wilt eren, soms zelfs in tegendeel.”

3. Hoe duurder het parfum, hoe beter

“Haute parfumerie heeft niets te maken met de kost of de zeldzaamheid van ingrediënten. De kwaliteit van een kunstwerk hangt toch ook niet af van de materialen of het gereedschap dat gebruikt wordt? Zou je meer betalen om te luisteren naar muziek gemaakt met oude instrumenten? Echte luxe heeft fantasie, durf en zelfs humor. Vrijheid! Wanneer je in een restaurant gaat eten, doe je dat niet omwille van de fantastische ingrediënten, maar het gaat om wat de kok ermee doet, om de ervaring die hij je weet te geven.”

4. Een parfumeur is een superneus

“Ik ruik niet beter dan iemand anders. Maar een parfumeur kan in zijn hoofd al een kant en klaar parfum maken. Goed ruiken dient tot niets als je de abstractie verbeeldingskracht niet hebt.”

5. Een parfum moet je stijl weerspiegelen

“Een parfum is esthetisch plezier, zoals een schilderij. Je kiest voor je plezier, los van je persoonlijkheid. Het plezier zorgt ervoor dat het parfum bij je past.”

Info

Sentir Le Sens (FR) of The Sense of Scent (ENG), door Mathilde Laurent, te koop aan 17 euro via shopbynez.com

Lees ook

Portret van Mathilde Laurent in 4 quotes en 5 parfums

Cartier Carat, een stralende bloemengeur

Wat je moet weten voor je een parfum koopt

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht