Wat je moet weten voor je een parfum koopt

Photo: Mentatdgt for Pexels

Doe je research

Het aanbod in de parfumerie is gigantisch. En je neus kan geen honderden, zelfs geen tientallen parfums tegelijkertijd ruiken. De meesten zelfs maar een drietal. Het helpt dus als je je even verdiept in de parfumfamilies (nog even geduld, die post komt er snel aan :-)). Of in de ingrediënten die je elke keer verleiden, telkens in andere parfums. Of misschien is het wel de stijl van een bepaalde parfumeur? Weten wat je ruikt is cruciaal. Wijn koop je immers ook beter niet op basis van een mooi etiket.

Neem je tijd

Parfum koop je niet snel, want dan kan je al eens bedrogen uitkomen. Wat zo lekker sprankelend in de winkel rook, lijkt een paar uur later wel erg zoet te worden of lijkt uit te doven na een intense start. Een parfum bestaat uit verschillende soorten ingrediënten die parfumeurs in 3 grote groepen opdelen: kopnoten, hartnoten en basisnoten. In deze post kom je meer te weten over de piramidestructuur. Wat je moet weten is dat je aanvankelijk vooral de frisse noten ruikt, dat pas na een tijdje de bloemige of kruidige noten zullen doorkomen en dat de intensiteit van het parfum bepaald wordt door de basisnoten, die je pas na een paar uur ontdekt. Wie ‘snel’ beslist loopt dus het risico om bedrogen uit te komen.

Test eerst op papier, dan op de huid

Een papieren strookje, of een mouillette is een goede manier om een eerste selectie te maken. Maar wanneer je iets lekker vindt, test dan ook altijd op je huid. Er zijn immers verschillende factoren die de chemie tussen je huid en een parfum kunnen beïnvloeden.

Hoe weet je nu of je een ‘goed’ parfum hebt gekozen?

Wat is dat, een goed parfum? Er zijn een paar technische zaken waar je op kunt letten, zoals de harmonie, de originaliteit of hoe lang het houdt. Maar het is ook iets hyperpersoonlijk, vind ik. Het moet je iets doen voelen.

Kies ik nu een eau de toilette, eau de parfum of extraît de parfum?

Wat is nu juist het verschil? Wie de details wilt lezen kan dat hier, maar grotendeels komt het neer op de concentratie, die bepaalt hoe lang een geur zal blijven. Op het eerste gezicht ruikt het hetzelfde, maar er is wel een prijsverschil. Dus kiezen de meeste mensen doorgaans de goedkoopste versie, de eau de toilette. Toch is dat niet altijd de beste keuze. Waarom kun je hier ontdekken.

Is duurder beter?

Over de prijs van een parfum heb ik al uitgebreid geschreven. Je hoeft zeker niet veel geld uit te geven om lekker te ruiken. Sommige budgetparfums zijn echt de moeite waard. Zoals de parfums die Jo Malone (de persoon, niet het merk) maakte voor Zara. Ook bij 4711 maken ze de laatste jaren een fameuze inhaalbeweging met aangename geuren. Hun laatste Remix Cologne is het perfecte antigif voor deze donkere tijden. Iets duurder, maar ook nog altijd budgetvriendelijk zijn de Colognes Intenses van Roger & Gallet.

Lees ook

Wat is een goed parfum?

10 tips om parfum te kiezen

Hoe moet je een parfum beoordelen?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht