Mijn 10 favorieten uit de Franse apotheek

Net zoals ik in het buitenland graag rondsnuffel in kruidenierszaken en parfumerieën (uiteraard), geraak ik in Frankrijk ook met moeite voorbij een apotheek of parafarmacie. Producten uit de Franse apotheek hebben een goede reputatie en prijs-kwaliteitverhouding. Intussen is alles ook in België te koop, maar in Frankrijk scheelt het meestal toch nog enkele euro’s. Toen ik vorig najaar enkele weken in Grasse doorbracht, heb ik dan ook een voorraadje ingeslagen. Dit zijn mijn favorieten uit de Franse apotheek:

Herstellende crèmes van Avène (Cicalfate+) en La Roche-Posay (Cicaplast)

Dit zijn 2 klassiekers voor wondjes en irritaties. Ze kalmeren jeuk, maar helpen de huid ook herstellen. Ik smeer ze letterlijk overal en heb altijd wel een paar tubes in omloop.

De thermale mist sprays van Avène of La Roche-Posay

Verschillende apothekersmerken werken met thermaal water in hun producten, omdat het erg zuiver is en veel mineralen en andere voedingsstoffen bevat. Dat geeft een zichtbaar verzorgend effect wanneer je het op lange termijn gebruikt. Sinds een tijdje gebruik ik ’s morgens geen reiniger meer, maar enkel thermaal water om mijn gezicht te reinigen. Dat is veel zachter en beter voor het huidmicrobioom en ik merk dat mijn huid er wel bij vaart. Ook eczeemplekken behandel ik met thermaal water om ze te kalmeren en jeuk te verzachten. Handig: ze bestaan in verschillende formaten, waaronder een reisformaat.

La Roche Posay Tolériane Ultra Demaquillant ampoules

Ik heb heel gevoelige oogleden die snel geïrriteerd geraken, dus een goede reiniger is cruciaal. Deze is zacht en toch nog efficiënt genoeg. Ook handig: hij bestaat in plastic ampoules. Heel praktisch op reis, zij het niet zo ecologisch.

Ducray Dexyane verzorging voor eczeem op de ogen

Mijn redder in nood wanneer mijn ogen geïrriteerd zijn. Hij verzacht onmiddellijk, vermindert jeuk en irritatie.

Vichy Minéral 89 Booster

Als ik wat extra hydratatie kan gebruiken, dan voeg ik deze booster toe aan mijn routine, na de reiniging en voor mijn serum. Of wanneer mijn huid supergevoelig is, skip ik alles en gebruik ik enkel deze hydraterende verzorging met vulkanisch water. Ik was fan van het eerste uur en heb altijd wel een fles in mijn badkamer staan.

 Huile Prodigieuse van Nuxe

Dit is een absoluut cultproduct met héél veel fans want hij ruikt zàlig. Je kunt hem voor je gezicht, lichaam en haar gebruiken. Al vind ik hem wat té geparfumeerd om op mijn gezicht te gebruiken. Hij bestaat intussen in verschillende versies, zelfs eentje met goudglitters, erg mooi op een gebruinde huid! De nieuwste uitbreiding zijn haarverzorgingsproducten: een preshampoo (olie), shampoo en conditioner met de Prodigieuse geur. De Rêve de Miel producten vind ik waarschijnlijk nog lekkerder ruiken!

De douchegels van Caudalie

Caudalie is een echte love brand, dat werkt met antioxidanten uit de druivenpitten van het wijndomein in Bordeaux (met een fantastisch hotel en spa!). Het Beauty Elixir is een cultproduct, maar ik houd vooral van de heerlijk geurende douchegels. In een Franse apotheek zijn die bovendien al snel 2 euro goedkoper (4,50 euro ipv 6,60 euro in België)!

Homéoplasmine van Boiron

Deze multifunctionele balsem herstelt wondjes, droge plekjes, nagelriemen, gebarsten lippen,… Maar je kunt hem ook gebruiken om wat glans te geven aan je lippen of op je jukbeenderen. Het is de Franse tegenhanger van Elizabeth Arden’s Eight Hour Cream. 

Bioderma Crealine H20 Micellair water

Dit product kreeg een cultstatus toen journalisten hem opmerkten in de backstage van verschillende modedefilés. Het is namelijk een favoriet van veel visagisten doordat hij zonder veel moeite de zware make-up van modellen verwijdert. Hij bestaat in verschillende versies, voor evenveel huidtypes. Zelf ben ik niet zo’n fan van micellair water, al is het wel handig op reis om snel je make-up af te nemen. Ik spoel mijn huid altijd even na met water, anders droogt het wat uit, vind ik.

Shampoo van Klorane

De shampoos van Klorane zijn erg populair, want het zijn allemaal milde formules. Ik ben fan van de Pivoine voor de gevoelige hoofdhuid. Ook de droogshampoo is een aanrader.

Lees ook

De beste beauty souvenirs uit New York

Gallivant maakt geuren als citytrips

De leukste Belgische huidverzorgingsmerken

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht