Parfums met een hoog Halloween gehalte

Halloween is griezelen: zombies en heksen die aan de deur komen zingen, je timeline en tv overspoelen. Maar ook geuren kunnen je uit je comfortzone lokken en je lichtjes ongemakkelijk laten voelen. En dan heb ik het niet over de Aliens, Sauvages of Aventussen die je blijven achtervolgen, noch de parfums met enge namen (Poison, Couche du Diable, Alien, …). Parfums die je neus uitdagen, maar die belonen wie volhoudt. Dit zijn de 10 bijzonderste parfums met een hoog Halloween gehalte uit mijn collectie.

Parfum d’Empire Musc Tonkin

Als je weet dat dierlijke muskus uit de anusklier van een muskushert komt vraag je je af waarom iemand in godsnaam zich daarmee wil parfumeren. Tenzij je bronstige reetjes wil aantrekken… Gelukkig hoefde daar geen hert voor te sneuvelen, want parfumeur Marc-Antoine Corticchiato gebruikte andere ingrediënten om de geur zo goed mogelijk na te bootsen. Musc Tonkin ruikt zoals de vacht van mijn katten, gepimpt met het bedwelmend -tikje medicinale- aroma van een boeket lelies, een vleugje poeder, honing, inkt en leer.

Info: extraît de parfum 50 ml: 174 euro, www.parfumempire.com. Te koop bij Necessities in Antwerpen, Beauty By Kroonen in Brussel.

Serge Lutens Dent de Lait

Op het eerste zicht is Dent de Lait (vertaald als ‘melktand’) een lichtvoetige groene bloemengeur. Maar wanneer je dieper ruikt, zorgt een metalige ondertoon voor weerhaakjes. Dat metalige suggereert het bloed bij het wisselen van melktanden. Het melkachtige amandelakkoord staat voor de zoetige geur van jonge kinderen.

Info: eau de parfum 50 ml: 120 euro. Te koop bij Parfuma in Antwerpen, Senteurs d’Ailleurs in Brussel, sommige Planet Parfum en Ici Paris XL filialen. sergelutens.com

Etat Libre Secretions Magnifiques

Bloed, zweet, speeksel en sperma: de uitscheidingen van het menselijk lichaam. Wanneer ik de hoofdingrediënten opsom, krimpen mensen vaak ineen. Al is Secretions Magnifiques niet het meest toegankelijke parfum van Etat Libre d’Orange, toch is het een enigszins esthetische versie van bovenstaande ingrediëntenlijst. Je ruikt vooral het metalige van het bloed, versterkt door een mineraal accent dat een spannend contrast geeft met een melkachtig akkoord.

Info: eau de toilette 50 ml: 98 euro. Te koop bij Senteurs d’Ailleurs in Brussel. www.etatlibredorange.com

Serge Lutens Muscs Koublaï Khan

De geur van een krijger die al enkele dagen ongewassen rondrijdt op zijn paard, dampend van het zweet. Niet meteen de ideale situatie, maar toch sexy. Dierlijk (zelfs een tikje fecaal) maar verzacht door het zoet poederige van witte muskus. Al delen blijkbaar een beperkt aantal mensen deze mening, want het parfum is enkel nog te koop in de Serge Lutens boetiek in Le Palais Royal in Parijs.

Info: eau de parfum 75 ml: 200 euro. www.sergelutens.com

Amouage Figment Man

Voor de inspiratieworkshop voor Erfgoeddag die ik afgelopen week gaf was ik op zoek naar de geur van een vochtige kelder. Ik moest meteen aan ‘Bat‘ van Zoologist denken, maar dat parfum bleek helaas verdwenen. Zelfs nichemerken moeten niet al te zot doen 🙂 Maxime van Necessities deed me nog een beter alternatief aan de hand: Figment Man van Amouage. Daar vechten dierlijke noten met aardaroma’s om aandacht, ondersteund met peper en hout. Dat geeft een intrigerende geur van rottende bladeren waar wilde dieren geurige souvenirs hebben achtergelaten. Perfect ook als je de sfeer van een onheilspellend donkere kelder wilt oproepen. 🙂

En toch kan ik me voorstellen dat ik mijn hoofd omdraai en mijn neus volg wanneer de man (of vrouw) voorbij komt die Figment Man draagt: het heeft iets aantrekkelijk, op een dierlijke manier. Zeker als de geur bedaart en zijn houtbasis gaat domineren. Niet voor beginners, maar wel het meest eigenzinnige en gedurfde parfum van Amouage.

Info: eau de parfum 100 ml: 308 euro. Te koop via Douglas, andere verkooppunten via amouage.com

Byredo M/Mink

M/Mink is wellicht het meest bevreemdende parfum uit het Byredo aanbod. Het doet denken aan de droge geur van zwarte inkt, die een combinatie van wierook en metalige aldehyden en waternoten blijkt te zijn. Patchoeli laat zich van zijn meest vuile kant zien, een druppel honing voegt iets wee toe. M/Mink is een ongewone geur die even verdween nadat een investeringsmaatschappij Byredo had opgekocht. Commercieel is het zeker niet, maar gelukkig geven ze voldoende om hun geloofwaardigheid als nichemerk om het via hun webshop te verkopen.

Info: Eau de parfum 100 ml: 205 euro, www.byredo.com. Te koop bij onafhankelijke nicheparfumerieën zoals Senteurs d’Ailleurs en Beauty By Kroonen in Brussel, Parfuma en Necessities in Antwerpen, Fin du Jour in Gent en Kortrijk.

Maison Trudon Révolution

De geur van de Franse Revolutie op je hals? Check! Laat het aan Cire Trudon over om dit stukje geschiedenis te bottelen. Met 1 druk op de dop sta je op de houten barricaden, ruik je de dampen van buskruit en geweren. Puur theater dat evolueert naar een aromatische, droge houtgeur .

Info: eau de parfum 100 ml: 185 euro. Te koop bij Senteurs d’Ailleurs, liquidesconfidentiels.com

Liquides Imaginaires Belle Bête

Belle Bête ruikt dierlijk, warm, naar kruiden, droog hout en heeft een dierlijke, zelfs fecale basis die aanvankelijk domineert en versterkt wordt door een rokerige ledernoot die iets rubberachtig heeft. Een poedersluier van iris en witte muskus vijlt de scherpe kantjes eraf. Belle Bête is als een oude bontmantel die nog naar zijn overleden eigenares ruikt. Dat klinkt luguberder dan ik het bedoel, want gevorderde neuzen met een open geest raken zeker geïntrigeerd door dit parfum. Al was het maar voor zijn lef.

Info: eau de parfum 100 ml: 250 euro, www.liquidesconfidentiels.com

Amouage Opus XIII Silver Oud

Ind e vernieuwe Library collection van Amouage maakte Cecile Zarokian Silver Oud, een echte oudhgeur die zowel kenners (zoals de koninklijke familie van Oman, de eigenaars van het merk) als leken kan bekoren. Ik weet niet of dat laatste ingelost is, want de eerste indruk is bijzonder heftig, animaal, zelfs fecaal. Dit is een van de weinige geuren met échte oudh. Zarokian werkte alle geurfacetten uit, met rokerige, droge houtsoorten (berk, guaiac, patchoeli,ceder) ondersteunen en castoreum (anaal kliervocht van de castorbever, vermoedelijk een molecule) voor de animale toets. Dat muskusachtige, licht vanille aroma maakt een bruggetje met de verslavende vanille die na enkele minuten door de kieren doorkomt en steeds intenser wordt. Dit parfum is ruw en comfortabel (na de initiële aanzet) tegelijkertijd en bulkt van de persoonlijkheid. Probeer het op de huid, niet op papier.

Info: eau de parfum 100 ml: 455 euro, verkooppunten via LXS Luxury Cosmetics

Naomi Goodsir Corpus Equus

Geïnspireerd door het lievelingspaard van Naomi, maakte Bertrand Duchafour een heel rokerige ledergeur. Je staat meteen in een donkere stal, waar een dampende volbloed staat af te koelen na een intense race. Het leer van het natte zadel, dat droogt aan de haak. Omgewoelde aarde en wat paardenmest. En zelfs de rokerige assen van een kampvuur van de avond ervoor. Het klinkt erg hevig, en dat is het ook, maar het is verbazingwekkend elegant. Wie over die eerste heftige indruk raakt, wordt beloond met een mooie ledergeur die fantastisch evolueert.

Info: eau de parfum 50 ml: 150 euro. Te koop bij Necessities in Antwerpen, Kroonen en Brown en Senteurs d’Ailleurs in Brussel. www.naomigoodsir.com

Lees ook

Hybride parfums die je goed doen voelen

De troost van propere geuren

De geur van Griet

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht