Enfleur, het verhaal van een startup

Als beautyjournalist denk ik een redelijk goed overzicht te hebben van wat er allemaal aan cosmetica op de markt bestaat. En toch ontdek ik haast dagelijks merken waar ik nog nooit van heb gehoord. Er zijn er zoveel… en er komen er nog altijd bij… Soms vragen mensen me half lachend wanneer ik aan mijn eigen merk begin. Geen haar op mijn hoofd dat daar aan denkt. Ik heb in al die jaren de start van verschillende merken van dichtbij gevolgd (Rainpharma, Golfdield & Banks, Nomige, …). Gedreven mensen, waar je niet anders dan bewondering voor kan hebben. Maar gedrevenheid is niet voldoende. Je moet ook iets unieks aanbieden. En van alle markten thuis zijn. Of het verstand hebben om je goed te omringen. En wat geluk hebben. En de juiste keuzes maken. Of leren uit je fouten. Zo ook Marleen Maras, die een paar jaar geleden Enfleur lanceerde, natuurlijke huidverzorging. Een verhaal van vallen en opstaan.

Eigen ervaring

“Ik kon amper nog iets gebruiken” zucht Marleen Maras. “Mijn gevoelige huid reageerde haast op alles. Toen ik me verdiepte in huidverzorging ontdekte ik op het internet dat er veel vrouwen waren die net als ik zelf verzorgingsproducten wilden maken.” Met een achtergrond als wetenschappelijk onderzoekster had Marleen een flinke streep voor op andere DIY’ers. “Er circuleert veel verkeerde info over ingrediënten. Zelfs dermatologen verschillen vaak van mening. Omdat ik gezonde producten wil maken voor mensen die net als ik overgevoelig zijn geworden aan cosmetica, heb ik alles tot op het bot uitgespit.” Zo bleek geur een belangrijke bron van problemen te zijn in huidverzorging. “Hoewel ik dol ben op geuren, besloot ik om het zo weinig mogelijk in de formules te gebruiken. Ik zou graag nog een parfumvrije lijn ontwikkelen.”

Van alle markten thuis

En dat is veel meer werk dan ze gedacht had. Je kan een goed product hebben, maar dat is niet voldoende. “Je moet van alle markten thuis zijn: productontwikkeling, marketing, verkoop, ….” De producten ontwikkelen was een kolfje naar haar hand. Maar om de veiligheidsdossiers op te stellen schakelde ze een gespecialiseerd bedrijf in. Elk cosmeticaproduct dat in België verkocht wordt moet zijn veiligheid staven met testen die bewijzen dat de gebruikte ingrediënten veilig zijn én ook de eindformule. “Het is een hele klus om alle info bijeen te sprokkelen. Als leek is dat onbegonnen werk.”

Maar het bleek een uitdaging om de juiste partners te vinden. “Het eerste bedrijf bleek niet gecertificeerd te zijn én slordig werk af te leveren. Daardoor moest ik alle veiligheidsdossiers opnieuw laten maken. Dat heeft me veel meer geld gekost dan ik voorzien had.” Ook had ze geïnvesteerd in een webshop. Maar die verkocht niet omdat ze geen tijd had gemaakt voor (sociale) media, waardoor niemand wist dat hij bestond. De verkoop is haar volgende prioriteit. “Ik zie Enfleur in gespecialiseerde winkels, al denk ik ook na over apotheken en natuurwinkels. Maar ook dat moet ik nog allemaal uitpluizen.”

Goede begeleiding is cruciaal

Een normaal mens zou er de brui aan geven, maar dat doe je niet zo gemakkelijk wanneer je al zoveel geïnvesteerd hebt. Het keerpunt kwam met het KBC-programma voor starters. “Ik kreeg terug moed toen de jury potentieel zag in mijn project. Je krijgt professionele ondersteuning om je business uit te bouwen. Dat helpt.” Maar zelfs met een goede zakelijke begeleiding gaat al haar vrije tijd op aan Enfleur. Want de zekerheid van een vaste baan durft ze voorlopig nog niet opgeven, al heeft ze het terug gebracht tot 4/5. “Dat is ontzettend zwaar, ik geef mezelf nog 2 jaar om het op poten te zetten. Dat moet lukken met goede producten. Mijn uiteindelijke doel is om Enfleur te lanceren in de Benelux. Misschien internationaal.”

Enfleur getest

Ik kreeg een travelset van Marleen, met een gelreiniger, tonic en dagcrème. De formules zijn zacht voor de huid en de geuren kruidig natuurlijk (dat is even aanpassen voor mensen die bloemen- en fruitgeuren gewend zijn). Ik heb zelf geen last van een gevoelige huid, maar vond een proefkonijn dat de producten goedkeurde. 

Info

Prijzen tussen 28 en 95 euro. Te koop via de webshop www.enfleur.cosmetics.com. Andere verkooppunten vind je eveneens op de site. Er bestaan ook sets in travelsize (48 euro), zodat je een hele verzorgingsroutine voor jouw huidtype kunt testen.

Lees ook

Irene Forte Skincare, high tech natuurlijke verzorging

14 tips voor meer duurzaamheid in je beautyroutine

Kiez, eco lifestyle adresje met Berlijnse vibes

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht