Cîme, het verhaal van een vriendschap

anke&isabelvierkant.jpg_effected-002

Natuurlijke verzorging uit Nepal

Anke De Boeck ondernam enkele jaren geleden een trektocht door de Himalaya. Ze raakte gefascineerd door de lokale natuur. Zo kreeg ze het idee om natuurlijke verzorgingsproducten te ontwikkelen, op basis van lokale ingrediënten en gemaakt volgens traditionele recepten. Vriendin Isabel Coppens werd erbij gehaald en Cîme was geboren. Cîme is Frans voor ’top’, een knipoog naar de Himalaya. Het gamma is redelijk compact: een bodylotion, handcrème, serum, drie crèmes voor verschillende huidtypes, een droge olie en een multifunctionele balsem.

Getest

Wij testten de Himalaya balsem 39°N-81°E. Die belooft de meest uiteenlopende zaken te behandelen. Van geïrriteerde huid, stijve spieren, vermoeide voeten, kloven, schrammen, tot blauwe plekken en insectenbeten. Je zou er zelfs vrijer van gaan ademen. Een kampeertrip bleek de ideale testcase. De jeukende insectenbeten en stramme spieren die ik overhield aan stevige wandelingen door de Ardense bossen werden het zwijgen opgelegd. Mijn voeten kregen een deugddoende massage, dankzij het verkoelende effect van de crème. En ook droge plekjes verbeterden. Al durfde ik de crème niet gebruiken op geïrriteerde huid, omwille van de essentiële oliën.

Hoofdingrediënten

Behalve essentiële oliën bevat de Himalaya balsem ook de noten van de Chiuri boom. Deze groeit op de steile bergflanken van de Himalaya. Hij is cruciaal voor de Chepang gemeenschap in Zuid-Centraal Nepal, waar het een populair huwelijksgeschenk is. Deze boom is essentieel in het lokale leven. Bijen voeden zich met de nectar van de bloemen en produceren de Chiuri honing. De bladeren dienen als dierenvoeder. Het geperste vruchtenmoes dient als bodemverbeteraar. De noten worden geperst tot een (eetbare) boter, die de lokale bevolking gebruikt als vetstof, huid- en haarverzorging en als zalf tegen gewrichtspijnen. Rijk aan poly-onverzadigde vetzuren en vitamine E is het een waardig alternatief voor de bekendere karitéboter.

Chiuri-noten

Fair trade

Om de boter te kunnen maken gaven Isabel en Anke een professionelere pers aan de boeren. Cîme werkt samen met lokale partners volgens het fair trade principe. Daarnaast financieren ze ook ontwikkelingsprojecten van een NGO die de lokale gemeenschap ten goede komt.

Info

Himalaya balsem 29°N-81°E 50 ml: 13,99 euro. Te bestellen via www.cime-skincare.com of in de Cîme verkooppunten (lijst op de site).

Lees ook

De leukste Belgische huidverzorgingsmerken

Self, natuurlijke huidverzorging van Belgische makelij

Wat zijn de verzorgingsgewoontes van Belgische vrouwen?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht