Wat vertellen houtparfums over jou?

Houtparfums waren vroeger vooral mannenterrein, maar onder invloed van de nicheparfumerie raken ook steeds meer vrouwen geïnteresseerd. Voor vrouwen is dit een meer androgyne optie, vaak zijn het types met een sterke persoonlijkheid die karakter zoeken in een parfum. Ze laten zich niet in een hokje duwen door genderlabels, zolang het maar past bij hun stemming.  Houtparfums zijn complexe maar geen dominante geuren. Ze hebben persoonlijkheid en een natuurlijke chic. Er bestaan verschillende soorten hout en geurfacetten: van fris, zacht crèmig tot streng droog of weelderig Oosters.

Frisse houtparfums

Er zijn heel transparante houtgeuren, waar alle zwaarte is uit gefilterd zodat je een frisse geur krijgt met karakter. Zeker wanneer je het combineert met zilte elementen of citrus. Opties zijn de parfums van Escentric Molecules, Jo Malone Wood Sage & Sea Salt en Oak & Hazelnut, Dolce & Gabbana The One Grey. Ook de droge groene houtgeur van Diptyque Philosykos is een aanrader. Of de grassige frisheid van vetiver, zoals Abel White Vetiver, Diptyque Vetyverio en het fantastische Grey Vetiver van Tom Ford.

Zachte houtparfums

Sandelhout heeft een crèmig, haast melkachtig huidaroma, wat het toegankelijk maakt voor veel vrouwenneuzen. Een van de eerste damesparfums met hout was Guerlain Samsara (gecombineerd met jasmijn), gelanceerd in 1989. Ook Juliette Has A Gun Sunny Side Up en Parle Moi De Parfum Milky Musk zijn mooie voorbeelden. Cultklassieker in de niche is Santal 33 van Le Labo.

Stevige houtparfums

  • Ceder kan redelijk streng overkomen en wordt haast uitsluitend in typische, klassieke mannenparfums gebruikt. Uitzondering op de regel is Serge Lutens Féminité du Bois, een prachtige klassieker met pruim en specerijen om het strenge cederhout te compenseren.
  • Patchoeli behoort met zijn warme, aardse, soms zelfs vuile, medicinale aroma tot de zwaardere houtgeuren. Ruik aan cultklassieker Reminiscence Patchouli en je weet wat ik bedoel. Tegenwoordig wordt patchoeli doorgaans flink opgekuist en krijg je parfums als Dyptique Tempo.
  • Ook ‘oud‘ parfums (spreek uit als ‘oet’) zijn een genre op zich. Ze hebben een rokerig aroma dat erg populair is in het Midden-Oosten. Mooie versies vind je bij Mizensir en Maison Francis Kurkdjian

Droge of lederparfums

Een categorie op zich zijn de zeer droge houtgeuren of lederparfums. Meestal gebruiken die ceder of cade als basis, aangevuld met een synthetische molecule zoals ISBQ die iets rokerig toevoegen. Denk aan een dikke lederen tas die je in de souks van Marrakech hebt gekocht of hout dat ligt te smeulen op een kampvuur. Ruik maar aan Chanel’s Cuir de Russie (Les Exclsuifs). Gucci Guilty Absolute pour homme is een recenter parfum dat op korte tijd een goede reputatie heeft opgebouwd. Voor wie dat te extreem is, bestaan er zachtere alternatieven die meer naar suède ruiken, zoals Hermès Galop, Marc-Antoine Barrois Ganymède of Jean-Michel Duriez Seine Amoureuse. In combinatie met wierook krijg je extra mystiek en een Oosters karakter, zoals Thameen Imperial Crown.

Lees ook

De vele gezichten van hout

Doe de parfumtest en ontdek welke parfums bij je passen

10 patchoeli parfums om te ruiken

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht