Hermès Un jardin Sur La Lagune, een gedroomde geur

Begin van een succesverhaal

Meer dan 15 jaar geleden maakte Jean-Claude Ellena Un Jardin en Méditerranée voor Hermès, dat in 2003 gelanceerd werd. De aromatische groene houtgeur werd een succes. En Hermès was zo slim om Ellena in dienst te nemen als huisparfumeur, in navolging van grote parfumhuizen zoals Chanel, Guerlain en Patou. De ‘less is more’ signatuur van de parfumeur was een perfecte match met Hermès. Ellena maakte nog 4 andere ‘Jardin‘variaties. Officieel staat de vijfde ‘Jardin‘ geur (Le Jardin de Monsieur Li) op zijn naam, maar ik vermoed/ruik dat het een duoproject is geweest met Christine Nagel. Zij liep toen immers al een tijdje mee achter de schermen voordat Ellena zijn scepter aan haar doorgaf in 2016. Le Jardin de Monsieur Li ruikt immers ‘ronder’, zonniger en minder ‘strak’ dan de vorige Jardin geuren.

Een verborgen tuin in Venetië

Dit jaar komt Un Jardin Sur La Lagune uit, geïnspireerd door een verborgen tuin in Venetië. Eentje waar de vijgen plukklaar aan de bomen hangen, en waar een briesje de zilte lucht van het alomtegenwoordige water in Venetië meebrengt. Onder de groene geur van een verwilderde tuin met kreupelhout ruik je vaag de bloemen, bedekt met de zoutkristallen van het water. Wat later wordt de geur ‘ronder, doordat de vijgen zich meer van hun fruitige kant tonen. De geur wordt zonniger, warmer en een tikje bloemiger, alsof de zon eindelijk over de hoge muren van de overwoekerde tuin geraakt.

De stempel van Jean-Claude Ellena

De ‘Jardin‘ reeks draagt van alle Hermès geuren het meest de Ellena stempel. Het zijn ‘pure’ geuren zonder franjes, eenvoudig maar gesofisticeerd, discreet en een tikje androgyn. De stijl van Christine Nagel is minder intellectueel, meer genereus en sensueel. Ruik maar aan Galop, Twilly en de drie laatste toevoegingen aan de Hermessence lijn. Ze geeft op haar eigen manier een nieuwe twist aan Hermès, wat mooie, originele geuren geeft.

Mijn eerste bedenking bij Un Jardin Sur La Lagune was dat Christine Nagel erg dicht bij de stijl van Ellena is gebleven. Maar daarmee doe ik haar talent onrecht aan. Ze is niet alleen sterk in het sensuele werk (Narciso Rodriguez For Her, Giorgio Armani Si, Dolce & Gabbana The One), maar heeft ook een paar frissere parels gemaakt, zoals Earl Grey & Cucumber, een van mijn favoriete Jo Malone parfums.

Volgens het persbericht heeft ze gedroomd van een verborgen tuin, die uitgaf op water. Van de flarden die ze zich nog herinnerde bouwde ze Un Jardin Sur La Lagune. De geur doet me een beetje denken aan Chloé Nomade, een bloemige chypre die vorig jaar uitkwam. Een heel andere parfumfamilie, maar beiden hebben iets ’tactiel’, zoals het zachte vel van een perzik (wat je overigens ook in Mitsouko van Guerlain ruikt). Voor een eau de toilette houdt hij goed: langer dan 4 uur, al ‘vervaagt’ de geur wel na een uurtje. Un Jardin Sur La Lagune heeft een eerder discrete sillage.

Info

Eau de toilette 30 ml: 59 euro, 50 ml: 83 euro. In de parfumerie, hermes.com

Disclaimer: Deze review is gebaseerd op een testflacon die ik ontving van Hermès. Dat beïnvloedt op geen enkele manier mijn mening. Ik vraag geen producten aan en kies zelf waar ik over schrijf.

Lees ook

H24, de nieuwe mannengeur van Hermès

Christine Nagel, portret van de huisparfumeur van Hermès

Twilly d’Hermès, een origineel parfum met tuberoos in de hoofdrol

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht